Bekkenklachten

Pijn in de lage rug kan voortkomen vanuit het bekken. Bekkenklachten kenmerken zich vaak door een zeurende intense pijn ter plaatse van de twee kuiltjes boven uw billen, pijn aan de liezen of bilspieren. De pijn kan ook uitstralen naar de benen, soms vergezeld
van tintelingen. Ook kunnen uw benen zwaar en moe aanvoelen. Het schaambeen, de lage rug, de liezen en het stuitje kunnen extreem gevoelig zijn evenals aan het bekken grenzende gebieden, zoals de ribben.

Oorzaken van bekkenklachten
Bekkenklachten komen vaak voort uit irritatie van de sacroiliacale (SI)-gewrichten, ter plaatse van de twee kuiltjes op uw rug vlak boven de billen. Als de spieren en banden, die deze SI-gewrichten stabiliseren, geïrriteerd raken door bijvoorbeeld een verkeerde houding en bewegingspatroon, kan dit voor pijnklachten zorgen. De irritatie van SI-gewrichten kan acuut ontstaan door een verkeerde beweging, maar vaak zijn de klachten langere tijd aanwezig of komen steeds terug. Deze langdurige klachten ontstaan veelal door een disbalans in de spieren en banden rondom het bekkengewricht wat voor een ' verminderde stabiliteit' van het bekken kan zorgen.
Ook kan er sprake zijn van bekkenklachten tijdens de zwangerschap.

Onderzoek en behandeling
Tijdens het eerste consult wordt door middel van het vraaggesprek en verschillende testen onderzocht waar de klachten vandaan komen. Aan de hand van de bevindingen wordt een behandelplan opgesteld. Chiropractische behandeling bestaat veelal uit gewrichtsmanipulatie en mobilisatie, spierontspannende technieken, functionele oefeningen en houdings- en bewegingsadvies.