Carpaal tunnel syndroom
 
Bij het carpaal tunnel syndroom (CTS) wordt de middelste handzenuw, nervus medianus, ingeklemd ten hoogte van het polsgewricht. Dit veroorzaakt pijn, tintelingen en een doof gevoel in de handpalm en de vingers. Dit kan gepaard gaan met krachtverlies, waardoor u bijvoorbeeld moeite kunt hebben met het vasthouden van voorwerpen.

De carpaal tunnel is te vinden aan de binnenzijde van de pols. De tunnel wordt gevormd door de polsbotjes, waarover een bindweefselband in dwarsrichting is gespannen. Door deze tunnel lopen allerlei bloedvaten, pezen en een enkele zenuw.

Bij het carpaal tunnel syndroom neemt de ruimte in de tunnel af, waardoor de zenuw beknelt raakt. Door deze beknelling is de bloedvoorziening naar de zenuw verstoord en kan de zenuw niet normaal functioneren. De onderliggende oorzaak voor deze afname in ruimte kan verschillend zijn bijvoorbeeld overbelasting van de pols, gebroken polsbotjes, hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap of menopauze, verstoorde vochthuishouding, slijtage/artrose en reuma.

Vaak beginnen de klachten in een van de handen, waarna ze later naar de andere hand kunnen uitbreiden.


Onderzoek en behandeling bij carpaal tunnel syndroom
De chiropractor zal de pols onderzoeken en behandelen met manipulaties/mobilisaties, myofasciale therapie en rekoefeningen om zo de ruimte in de carpaal tunnel te vergroten. Soms wordt ook een brace aanbevolen.

Daarnaast onderzoekt de chiropractor niet alleen de pols, maar ook de hele route van de betreffende zenuw. De zenuw begint in de nek en loopt vervolgens via de hals, borst, bovenarm, elleboog en onderarm naar de hand toe. Het kan voorkomen dat de zenuw niet alleen in de carpaal tunnel bekneld is geraakt, maar ook op andere plaatsen langs de afgelegde route. Door deze eerdere irritatie functioneert de zenuw dan vaak al niet meer optimaal, waardoor deze kwetsbaarder wordt. Een relatief lichte beknelling verderop langs de route, bijvoorbeeld in de carpaal tunnel, kan dan al snel leiden tot de eerder genoemde symptomen.

De chiropractor zal dan ook altijd de hele route van de betreffende zenuw onderzoeken en behandelen. Het probleem kan dan bij de kern worden aangepakt om te zorgen voor een zo spoedig mogelijk herstel.