Duizeligheid
 
Voor een aantal veelvoorkomende vormen van duizeligheid kunt u bij ons terecht. Met name positie-afhankelijke duizeligheid (BPPD) en duizeligheid vanuit de nek(cervicogene duizeligheid) zijn uiterst effectief te behandelen met chiropractie.
Het belangrijkste is om tijdens het eerste consult duidelijk te achterhalen wat de oorzaak is van de duizeligheid. Voor u is het daarom van belang om de duizeligheid zo goed mogelijk te omschrijven. Er zullen veel vragen gesteld worden en er zal uitgebreid onderzoek worden verricht om de oorzaak van de duizeligheid te verklaren.

BPPD
Benigne Paroxysmale Positionele Duizeligheid (BPPD) kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen, bijvoorbeeld als u gaat liggen en/of vanuit liggende houding overeind komt. De draaiduizeligheid is zeer heftig maar duurt kort, gewoonlijk minder dan een minuut.

Bij BPPD zijn gehoorsteentjes (otoconia) losgeraakt van het evenwichtsorgaan en hebben zich verplaatst naar een andere plek in de halfcirkelvormige kanalen in het evenwichtsorgaan dan waar ze horen. Bij bewegen van het hoofd bewegen de gehoorsteentjes mee met de vloeistofstroom in de halfcirkelvormige kanalen. Dit leidt tot prikkeling van het evenwichtsorgaan en veroorzaakt een gevoel van intense draaiing. Dit gevoel verdwijnt na enkele seconden tot minuten, nadat de vloeistof tot stilstand is gekomen.
Hoewel onschuldig van aard, zijn klachten van BPPD erg vervelend. BPPD is volstrekt ongevaarlijk, al kan plotselinge duizeligheid in sommige situaties natuurlijk problemen geven (in het verkeer, staan op een ladder).

Behandeling van BPPD leidt in 70-90% van de gevallen binnen 1-3 behandelingen tot het verdwijnen van de duizeligheid. Hierbij worden door een aantal speciale bewegingen de steentjes teruggebracht naar waar ze horen en is het kanaaltje weer schoon. Klachten verdwijnen dus snel.

Cervicogene duizeligheid
Cervicale of cervicogene duizeligheid wordt veroorzaakt door een bewegingsdisfunctie van de nek. Om het evenwicht te kunnen bewaren gebruiken de hersenen ook informatie afkomstig van spieren en gewrichten in de nek. Bewegingsproblemen of blessures in de nek kunnen om die reden ook tot duizeligheidklachten leiden ondanks dat er geen problemen met het evenwichtssysteem zelf bestaan.

De chiropractor kan verschillende technieken inzetten om de beweeglijkheid van de gewrichten in de nek te verbeteren. Ook worden er technieken gebruikt om de spieren te ontspannen. Zo nodig krijgt u oefeningen en adviezen mee naar huis om de houding te verbeteren of de spieren te versterken.