Klachten tijdens en na de zwangerschap

Klachten tijdens en na de zwangerschap
Zwanger zijn is voor de meeste vrouwen een geweldige en bijzondere tijd. In een korte periode verandert er veel in het zwangere lichaam. Jammer genoeg ondervindt een deel van de zwangere vrouwen daar problemen mee. Onder andere rug- of bekkenklachten is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap. U ervaart pijn rond het stuitje, schaambeen of u heeft uitstralende pijn naar de benen.

Veranderingen in het lichaam tijdens de zwangerschap
Voor een goede zwangerschap zijn een goede conditie, goede spierspanning en een goed eetpatroon van groot belang is. Wanneer u zwanger bent verandert er in een korte periode heel veel in uw lichaam. Het begint bij hormonale veranderingen om een optimale omgeving voor de ontwikkeling van de baby te creëren. Deze veranderingen die het welzijn van de groeiende baby bevorderen, kunnen voor de moeder juist problemen geven. Hormonen zorgen ervoor dat de gewrichtsbanden in het bekken ontspannen en soepeler worden.

Door de hormonen kan het lichaam zich voorbereiden op de bevalling, maar helaas kan dit ook tot problemen in de wervelkolom en bekken lijden. Daarnaast verandert ook de houding van het lichaam. Door de  vooruitstekende buik en toegenomen kromming in de rug verplaatst het punt van zwaartekracht van het lichaam.  Hierdoor komt er meer druk te staan op de wervelkolom en tussenwervelschijven.

Ruim de helft van de vrouwen ervaart rugpijn tijdens de zwangerschap. Om de verandering in de houding te compenseren gaan ook veel vrouwen met de schouders en nek naar voren lopen wat problemen kan geven in de bovenrug en nek. Ook na de bevalling kunnen klachten blijven, verergeren of kunnen klachten juist ontstaan.
Een goed functionerende wervelkolom en bekken is zowel voor de moeder als voor de baby belangrijk. Chiropractie kan hierbij helpen.

Onderzoek en behandeling
Essentieel is dat de chiropractor goed analyseert om wat voor probleem
het precies gaat en waar deze klachten vandaan komen. De behandeling
wordt aangepast aan het probleem en de oorzaak hiervan. Uiteraard zijn
de behandelingen volkomen veilig voor zowel moeder als baby en gaat
alles in overleg. Doordat de behandeltafels verschillende instellingen
hebben kunt u zelfs tegen het einde van uw zwangerschap nog worden
behandeld.

Lees meer over zwangerschap & chiropractie in de blogs