Zwanger & Ademhaling
Door Leonie Domenie
 11 oktober 2018
Adem eens diep in en uit. Makkelijk toch? Voor de meesten van ons is de ademhaling niet iets waar we continue over nadenken. We ademen continue, het gaat automatisch en weten al sinds onze geboorte hoe dit moet. Toch zijn de manieren waarop we ademhalen belangrijker voor ons lichaam dan dat we ons vaak realiseren.

Op een juiste manier ademhalen is veelal een sleutel tot succes. Een hardloper kan alleen succesvol zijn wanneer de ademhaling goed onder controle blijft, een gewichtheffer bereid zich door middel van zijn ademhaling voor op het zware gewicht en bij yoga staat ook de ademhaling centraal.

Ademhaling en zwangerschap
Niet alleen is de ademhaling belangrijk bij sporters, ook tijdens de zwangerschap is de manier waarop je ademt van belang. Tijdens de zwangerschap ontstaat door alle veranderingen in het lichaam een disbalans tussen de rugspieren en de buikspieren, waardoor ook de stabilisatie van het bekken en de wervelkolom vermindert. Dit kan leiden tot allerlei klachten, waaronder rug-, bekken- en nekklachten. Voor zwangere vrouwen (en ook  voor en na de zwangerschap) is het dus van groot belang om te focussen op de controle van het diepe stabilisatiesysteem van het lichaam.

Een goede middenrifademhaling activeert dit stabilisatiesysteem en helpt om de spierspanning door het hele lichaam in balans te houden.

Professor Karel Lewit, een arts in neurologie en traditionele manuele therapie, stelde: “Als je niet de baas bent over je ademhaling, ben je ook niet de baas over je beweging.”

Chiropractoren en oefentherapeuten zijn opgeleid om de ademhaling te analyseren en samen met u te optimaliseren.


Bronnen
1. Fitzgerald, C. M., & Segal, N. A. (Eds.). 2015. Musculoskeletal Health in Pregnancy and Postpartum: An Evidence-Based Guide for Clinicians. Springer.
2. Kolar P, Sulc J, Kyncl M, Sanda J, Neuwirth A, Kriz J, Kobesova A. Stabilizing function of the diaphragm: Dynamic MRI and synchronized spirometric assessment. J Appl Physiol 109: 1064–1071, 2010.
3. Lewit, K. 1980. Relation of faulty respiration to posture with clinical implications. Journal of the American Osteopathic Association, 79 (8), 525–29.
Doe de zelfcheck
Zelf kunt u ook al een paar simpele observaties doen. Deze observaties zijn niet specifiek voor tijdens de
zwangerschap, maar zijn voor iedereen belangrijk om het bekken en de wervelkolom te stabiliseren.


1. Leg een hand op de borst en een hand op
de buik. Adem een aantal keer in en uit en observeer wat er met de
handen gebeurt. Gaat de bovenste hand voor op en neer? Dit kan een teken zijn van disfunctionele ademhaling.

2. Adem een paar keer in het uit voor de spiegel en kijk wat er met de borstkas gebeurt. Gaat deze in het geheel van beneden naar boven bij het ademen? Komt het borstbeen en de
ribben naar voren en omhoog? Dit zijn fouten in de ademhaling

3. Kijk nu naar wat er met de buik gebeurt. Als bij het inademen de buik naar binnen trekt, is de ademhaling niet optimaal.